logotype
17 June 2024 - 17:48

Grace Village

Grace Village is een kinderdorp voor weeskinderen in het noorden van Ethiopië, 100 km van de grens met Eritrea en ligt in de provincie Tigray. De bouw van het dorp is gestart in 2005 op een terrein van 15 ha. en bestaat uit 6 woningen, een kantoortje, en een huis voor de leiding van het dorp. Dit alles is mogelijk gemaakt door een éénmalige gift van een Nederlandse Stichting. Sinds oktober 2005 is het dorp in gebruik.
 
gracevillageWater en elektriciteit
Omdat de ligging van het kinderdorp op het platteland is, was er geen enkele voorziening voor wat betreft water en elektriciteit. De eerste levensbehoefte is schoon drinkwater. De ontginning van het terrein kostte daarom veel inspanning. Zo is er elektriciteit aangelegd, zijn er waterputten gegraven en sinds 2007 is er een groot waterbassin dat regenwater opvangt tijdens de regentijd. Eind 2019 bleek het waterbassin lek te zijn. Een specialist die langskwam voor advies, was ervan overtuigd dat er ook grondwater op het terrein zou moeten zijn dat opgepompt kon worden. Medio 2020 werd op 61 meter diep water gevonden en heeft Grace Village z’n eigen schone drinkwater.
 
Bewoners van Grace Village
De kinderen worden door de overheid in het kinderdorp geplaatst. Het zijn kinderen die leefden onder de meest erbarmelijke omstandigheden, die geen familie meer hebben en op straat zijn terecht gekomen. Ook wonen er binnen Grace Village enkele kinderen die HIV-positief zijn. In elk huis wonen ongeveer acht kinderen. Volwassen leidsters nemen de verzorging van de kinderen grotendeels voor hun rekening. De gezondheid van de kinderen die binnenkomen is vaak erg slecht. Dankzij goede voeding; fruit, melk etc. komen ze snel in een betere conditie.
 
kinderenbusjeSchool
Vanaf hun vierde jaar gaan de kinderen naar (kleuter)school in de nabijgelegen plaats Shire. Ze worden met een busje met een chauffeur die in dienst is bij Grace Village gebracht, zodat ze elke dag weer veilig kunnen thuiskomen in het kinderdorp. Doordat de kinderen hele dagen naar school kunnen gaan behalen zij goede resultaten. Het streven is dat zij in de toekomst in hun eigen onderhoud kunnen voorzien en van grote betekenis zullen worden voor hun eigen land en volk.
 
Multifunctionele zaal
Het is voor de bewoners en medewerkers fijn dat zij samen kunnen leven vanuit de openheid om hun geloof te delen. Dit brengt naast het verdriet wat veel kinderen hebben meegemaakt ook veel rust en vrede. Wij zijn bijzonder dankbaar dat dit het uitgangspunt blijft van dit werk. Eén keer per week is er in de zaal een bidstond en bijbelstudie. Iedere zondagmorgen wordt er een kerkdienst gehouden.

Kennismaking Grace Village from Bridge to Light on Vimeo.

2024  Bridge to Light    -   globbersthemes joomla template